NCERT solutions Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

NCERT solutions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula (updated)

Exercise: 12.1 (Page No: 202)

1. A traffic signal board, indicating ‘SCHOOL AHEAD’, is an equilateral triangle with side ‘a’. Find the area of the signal board, using Heron’s formula. If its perimeter is 180 cm, what will be the area of the signal board?

Solution:

Given,

Side of the signal board = a

Perimeter of the signal board = 3a = 180 cm

∴ a = 60 cm

Semi perimeter of the signal board (s) = 3a/2

By using Heron’s formula,

Area of the triangular signal board will be =

Ncert solutions class 9 chapter 12-1

2. The triangular side walls of a flyover have been used for advertisements. The sides of the walls are 122 m, 22 m and 120 m (see Fig. 12.9). The advertisements yield an earning of ₹5000 per m2 per year. A company hired one of its walls for 3 months. How much rent did it pay?

Ncert solutions class 9 chapter 12-2

Solution:

The sides of the triangle ABC are 122 m, 22 m and 120 m respectively.

Now, the perimeter will be (122+22+120) = 264 m

Also, the semi perimeter (s) = 264/2 = 132 m

Using Heron’s formula,

Area of the triangle =

Ncert solutions class 9 chapter 12-3

=1320 m2

We know that the rent of advertising per year = ₹ 5000 per m2

∴ The rent of one wall for 3 months = Rs. (1320×5000×3)/12 = Rs. 1650000

3. There is a slide in a park. One of its side walls has been painted in some colour with a message “KEEP THE PARK GREEN AND CLEAN” (see Fig. 12.10 ). If the sides of the wall are 15 m, 11 m and 6 m, find the area painted in colour.

Ncert solutions class 9 chapter 12-4

Solution:

It is given that the sides of the wall as 15 m, 11 m and 6 m.

So, the semi perimeter of triangular wall (s) = (15+11+6)/2 m = 16 m

Using Heron’s formula,

Area of the message =

Ncert solutions class 9 chapter 12-5

= √[16(16-15)(16-11) (16-6)] m2

= √[16×1×5×10] m= √800 m2

= 20√2 m2

4. Find the area of a triangle two sides of which are 18 cm and 10 cm and the perimeter is 42cm.

Solution:

Assume the third side of the triangle to be “x”.

Now, the three sides of the triangle are 18 cm, 10 cm, and “x” cm

It is given that the perimeter of the triangle = 42cm

So, x = 42-(18+10) cm = 14 cm

∴ The semi perimeter of triangle = 42/2 = 21 cm

Using Heron’s formula,

Area of the triangle,

=
Ncert solutions class 9 chapter 12-6

= √[21(21-18)(21-10)(21-14)] cm2

= √[21×3×11×7] m2

= 21√11 cm2

5. Sides of a triangle are in the ratio of 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540cm. Find its area.

Solution:

The ratio of the sides of the triangle are given as 12 : 17 : 25

Now, let the common ratio between the sides of the triangle be “x”

∴ The sides are 12x, 17x and 25x

It is also given that the perimeter of the triangle = 540 cm

12x+17x+25x = 540 cm

54x = 540cm

So, x = 10

Now, the sides of triangle are 120 cm, 170 cm, 250 cm.

So, the semi perimeter of the triangle (s) = 540/2 = 270 cm

Using Heron’s formula,

Area of the triangle

Ncert solutions class 9 chapter 12-7

= 9000 cm2

6. An isosceles triangle has perimeter 30 cm and each of the equal sides is 12 cm. Find the area of the triangle.

Solution:

First, let the third side be x.

It is given that the length of the equal sides is 12 cm and its perimeter is 30 cm.

So, 30 = 12+12+x

∴ The length of the third side = 6 cm

Thus, the semi perimeter of the isosceles triangle (s) = 30/2 cm = 15 cm

Using Heron’s formula,

Area of the triangle

=
Ncert solutions class 9 chapter 12-8

= √[15(15-12)(15-12)(15-6)] cm2

= √[15×3×3×9] cm2

= 9√15 cm2


Exercise: 12.2 (Page No: 206)

1. A park, in the shape of a quadrilateral ABCD, has C = 90°, AB = 9 m, BC = 12 m, CD = 5 m and AD = 8 m. How much area does it occupy?

Solution:

First, construct a quadrilateral ABCD and join BD.

We know that

C = 90°, AB = 9 m, BC = 12 m, CD = 5 m and AD = 8 m

The diagram is:

Ncert solutions class 9 chapter 12-9

Now, apply Pythagoras theorem in ΔBCD

BD2 = BC+CD2

⇒ BD2 = 122+52

⇒ BD2 = 169

⇒ BD = 13 m

Now, the area of ΔBCD = (½ ×12×5) = 30 m2

The semi perimeter of ΔABD

(s) = (perimeter/2)

= (8+9+13)/2 m

= 30/2 m = 15 m

Using Heron’s formula,

Area of ΔABD

Ncert solutions class 9 chapter 12-10

= 6√35 m= 35.5 m2 (approximately)

∴ The area of quadrilateral ABCD = Area of ΔBCD+Area of ΔABD

= 30 m2+35.5m2 = 65.5 m2

2. Find the area of a quadrilateral ABCD in which AB = 3 cm, BC = 4 cm, CD = 4 cm, DA = 5 cm and AC = 5 cm.

Solution:

First, construct a diagram with the given parameter.

Ncert solutions class 9 chapter 12-11

Now, apply Pythagorean theorem in ΔABC,

AC2 = AB2+BC2

⇒ 52 = 32+42

⇒ 25 = 25

Thus, it can be concluded that ΔABC is a right angled at B.

So, area of ΔBCD = (½ ×3×4) = 6 cm2

The semi perimeter of ΔACD (s) = (perimeter/2) = (5+5+4)/2 cm = 14/2 cm = 7 m

Now, using Heron’s formula,

Area of ΔABD

Ncert solutions class 9 chapter 12-12

= 2√21 cm= 9.17 cm2 (approximately)

Area of quadrilateral ABCD = Area of ΔABC + Area of ΔABD = 6 cm+9.17 cm2 = 15.17 cm2

3. Radha made a picture of an aeroplane with coloured paper as shown in Fig 12.15. Find the total area of the paper used.

Ncert solutions class 9 chapter 12-13

Solution:

For the triangle I section:

Ncert solutions class 9 chapter 12-14

It is an isosceles triangle and the sides are 5 cm, 1 cm and 5 cm

Perimeter = 5+5+1 = 11 cm

So, semi perimeter = 11/2 cm = 5.5 cm

Using Heron’s formula,

Area = √[s(s-a)(s-b)(s-c)]

= √[5.5(5.5- 5)(5.5-5)(5.5-1)] cm2

= √[5.5×0.5×0.5×4.5] cm2

= 0.75√11 cm2

= 0.75 × 3.317cm2

= 2.488cm2 (approx)

For the quadrilateral II section:

This quadrilateral is a rectangle with length and breadth as 6.5 cm and 1 cm respectively.

∴ Area = 6.5×1 cm2=6.5 cm2

For the quadrilateral III section:

It is a trapezoid with 2 sides as 1 cm each and the third side as 2 cm.

Area of the trapezoid = Area of the parallelogram + Area of the equilateral triangle

The perpendicular height of the parallelogram will be

Ncert solutions class 9 chapter 12-15

= 0.86 cm

And, the area of the equilateral triangle will be (√3/4×a2) = 0.43

∴ Area of the trapezoid = 0.86+0.43 = 1.3 cm(approximately).

For triangle IV and V:

These triangles are 2 congruent right angled triangles having the base as 6 cm and height 1.5 cm

Area triangles IV and V = 2×(½×6×1.5) cm= 9 cm2

So, the total area of the paper used = (2.488+6.5+1.3+9) cm= 19.3 cm2

4. A triangle and a parallelogram have the same base and the same area. If the sides of the triangle are 26 cm, 28 cm and 30 cm, and the parallelogram stands on the base 28 cm, find the height of the parallelogram.

Solution:

Given,

It is given that the parallelogram and triangle have equal areas.

The sides of the triangle are given as 26 cm, 28 cm and 30 cm.

So, the perimeter = 26+28+30 = 84 cm

And its semi perimeter = 84/2 cm = 42 cm

Now, by using Heron’s formula, area of the triangle =

Ncert solutions class 9 chapter 12-16

= √[42(42-26)(42-28)(42-30)] cm2

= √[42×16×14×12] cm2

= 336 cm2

Now, let the height of parallelogram be h.

As the area of parallelogram = area of the triangle,

28 cm× h = 336 cm2

∴ h = 336/28 cm

So, the height of the parallelogram is 12 cm.

5. A rhombus shaped field has green grass for 18 cows to graze. If each side of the rhombus is 30 m and its longer diagonal is 48 m, how much area of grass field will each cow be getting?

Solution:

Draw a rhombus-shaped field first with the vertices as ABCD. The diagonal AC divides the rhombus into two congruent triangles which are having equal areas. The diagram is as follows.

Ncert solutions class 9 chapter 12-17

Consider the triangle BCD,

Its semi-perimeter = (48 + 30 + 30)/2 m = 54 m

Using Heron’s formula,

Area of the ΔBCD =

Ncert solutions class 9 chapter 12-18

= 432 m2

∴ Area of field = 2 × area of the ΔBCD = (2 × 432) m= 864 m2

Thus, the area of the grass field that each cow will be getting = (864/18) m= 48 m2

6. An umbrella is made by stitching 10 triangular pieces of cloth of two different colours (see Fig.12.16), each piece measuring 20 cm, 50 cm and 50 cm. How much cloth of each colour is required for the umbrella?

Ncert solutions class 9 chapter 12-19

Solution:

For each triangular piece, The semi perimeter will be

s = (50+50+20)/2 cm = 120/2 cm = 60cm

Using Heron’s formula,

Area of the triangular piece

=
Ncert solutions class 9 chapter 12-20

= √[60(60-50)(60-50)(60-20)] cm2

= √[60×10×10×40] cm2

= 200√6 cm2

∴ The area of all the triangular pieces = 5 × 200√6 cm= 1000√6 cm2

7. A kite in the shape of a square with a diagonal 32 cm and an isosceles triangle of base 8 cm and sides 6 cm each is to be made of three different shades as shown in Fig. 12.17. How much paper of each shade has been used in it?

Ncert solutions class 9 chapter 12-21

Solution:

As the kite is in the shape of a square, its area will be

A = (½)×(diagonal)2

Area of the kite = (½)×32×32 = 512 cm2.

The area of shade I = Area of shade II

512/2 cm= 256 cm2

So, the total area of the paper that is required in each shade = 256 cm2

For the triangle section (III),

The sides are given as 6 cm, 6 cm and 8 cm

Now, the semi perimeter of this isosceles triangle = (6+6+8)/2 cm = 10 cm

By using Heron’s formula, the area of the III triangular piece will be

=Ncert solutions class 9 chapter 12-22

= √[10(10-6)(10-6)(10-8)] cm2

= √(10×4 ×4×2) cm2

= 8√5 cm2 = 17.92 cm2 (approx.)

8. A floral design on a floor is made up of 16 tiles which are triangular, the sides of the triangle being 9 cm, 28 cm and 35 cm (see Fig. 12.18). Find the cost of polishing the tiles at the rate of 50p per cm2 .

Ncert solutions class 9 chapter 12-23

Solution:

The semi perimeter of the each triangular shape = (28+9+35)/2 cm = 36 cm

By using Heron’s formula,

The area of each triangular shape will be

Ncert solutions class 9 chapter 12-24

= 36√6 cm= 88.2 cm2

Now, the total area of 16 tiles = 16×88.2 cm= 1411.2 cm2

It is given that the polishing cost of tiles = 50 paise/cm2

∴ The total polishing cost of the tiles = Rs. (1411.2×0.5) = Rs. 705.6

9. A field is in the shape of a trapezium whose parallel sides are 25 m and 10 m. The non-parallel sides are 14 m and 13 m. Find the area of the field.

Solution:

First, draw a line segment BE parallel to the line AD. Then, from B, draw a perpendicular on the line segment CD.

Ncert solutions class 9 chapter 12-25

Now, it can be seen that the quadrilateral ABED is a parallelogram. So,

AB = ED = 10 m

AD = BE = 13 m

EC = 25-ED = 25-10 = 15 m

Now, consider the triangle BEC,

Its semi perimeter (s) = (13+14+15)/2 = 21 m

By using Heron’s formula,

Area of ΔBEC =

Ncert solutions class 9 chapter 12-26

= 84 m2

We also know that the area of ΔBEC = (½)×CE×BF

84 cm= (½)×15×BF

BF = (168/15) cm = 11.2 cm

So, the total area of ABED will be BF×DE i.e. 11.2×10 = 112 m2

∴ Area of the field = 84+112 = 196 m2.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22 Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires