Rbse Solutions Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Exercise Questionsncert Solutions Class 6 Science Chapter 12

1. Fill in the blanks :

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.

(b) An electric cell has _______________ terminals.

Solution:

(a) A device that is used to break an electric circuit is called switch.

(b) An electric cell has two terminals.

2. Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

(c) Electric current can pass through a sheet of thermo Col.

Solution:

(a) True

(b) False

(c) False

3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.

In complete circuit

Solution:

The bulb would not glow in the arrangement because circuit is not complete due to presence of insulator in the centre.

4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

in complete circuit diagram

Solution:

5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Solution:

The purpose of an electric switch is to complete or break the circuit. Electrical gadgets that have switches built into them are fan, refrigerator, television, microwave oven, electric cookers.

6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of safety pin we use an eraser?

incomplete circuit diagram

Solution:

No, the bulb will not glow as eraser is an insulator.

7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

Incomplete circuit

Solution:

No, the bulb will not glow.

8. Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

Solution:

The object is a conductor because the bulb glows only when the conductor is used but not when the insulator is used.

9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Solution:

An electrician uses rubber gloves while repairing an electric switch at your home because rubber gloves are insulators. This protects him from avoiding electric shocks.

10. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Solution:

Tools like screwdrivers and pliers are used by electricians for repair work because plastic is an insulator and plastic handles protect the electrician from electric shocks.

Important topics covered in ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

  • Electric cell
  • A bulb connected to an electric cell
  • An electric circuit
  • Electric switch
  • Electric conductors and insulators

1 thought on “Rbse Solutions Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits”

  1. Pingback: Rbse Solutions for Class 6 Science Updated for 2021-22 Free PDF - Rbse solutions

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22 Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires