RBSE Solutions for Class 9 English Chapter 9 Poem The Snake Trying here

Chapter 9 Poem The Snake Trying here


Thinking about the Poem

Question 1. What is the snake trying to escape from?

Answer: The snake is trying to escape from the pursuing stick. Humans try to kill snakes presuming that all of them are poisonous.

Question 2. Is it a harmful snake? What is its colour?

Answer: No, it is not a harmful snake. It is green in colour.

Question 3. The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty.

Answer: The poet finds the snake beautiful. The words that he uses to convey its beauty are: beautiful, graceful, glides, small and green.

Question 4. What does the poet wish for the snake?

Answer: The poet wishes that the human behind it with the stick should let it go. The snake should not be killed.

Question 5. Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear?

Answer: Before anyone saw it, the snake was lying along the sand. It vanishes in the ripples among the green slim reeds when it was chased away.

II.

Question 1. Find out as much as you can about different kinds of snakes (from books in the library, or from the Internet). Are they all poisonous? Find out the names of some poisonous snakes.

Answer: Not all snakes are poisonous. Some of the poisonous snakes are: Cobra, Krait, Russell’s viper, Saw Scaled Viper and King Cobra.

Question 2. Look for information on how to find out whether a snake is harmful.

Answer: Do it yourself.

Question 3. As you know, from the previous lesson you have just read, there are people in our country who have traditional knowledge about snakes, who even catch poisonous snakes with practically bare hands. Can you find out something more about them?

Answer: Do it yourself.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22 Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires