Rbse Solutions for Class 10 Civics Chapter 2 – Federalism

Exercises Page No. 27

1. Locate the following States on a blank outline political map of India: Manipur, Sikkim, Chhattisgarh and Goa.

Answer.

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 - Indian Political Map
Green – SikkimBlue – ManipurOrange – ChattisgarhRed – Goa

2. Identify and shade three federal countries (other than India) on a blank outline political map of the world.

Answer.

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 - World Map
  1. South Africa
  2. Pakistan
  3. Australia

3. Point out one feature in the practice of federalism in India that is similar to and one feature that is different from that of Belgium.

Answer.

Feature in the practice of federalism in India that is similar to that of Belgium – There is power-sharing between the union government and state government.

Feature in the practice of federalism in India that is different from that of Belgium – India has no community government in practice, while Belgium has one.

4. What is the main difference between a federal form of government and a unitary one? Explain with an example.

Answer.

Federal FormUnitary Form
There is a sharing of power between union and state government.The power is centralised with the union government, and there is no role of state governments.
Example – India (India is a federal country with union government at the centre and state governments at the state level and Panchayati Raj at the local level.)Example – Sri Lanka (The national government has all the powers.)

5. State any two differences between the local government before and after the Constitutional amendment in 1992.

Answer.

Local Government Pre-1992Local Government Post Constitutional Amendment 1992
Elections to these local governments were not held regularlyNow, it is constitutionally mandated to hold regular elections to local government bodies
Local governments did not have any powers or resources of their own.The State governments are required to share some powers and revenue with local government bodies. The nature of sharing varies from State to State.

6. Fill in the blanks:

Since the United States is a ___________________ type of federation, all the constituent States have equal powers and States are ______________vis-à-vis the federal government. But India is a _____________________ type of federation and some States have more power than others. In India, the ____________ government has more powers.

Answer.

Since the United States is a coming together type of the federation, all the constituent States have equal powers and States are strong vis-à-vis the federal government. But India is a holding together type of federation and some States have more power than others. In India, the central government has more powers.

7. Here are three reactions to the language policy followed in India. Give an argument and an example to support any of these positions.

Sangeeta: The policy of accommodation has strengthened national unity.

Arman: the Language-based States have divided us by making everyone conscious of their language.

Harish: This policy has only helped to consolidate the dominance of English over all other languages.

Answer.

The policy of accommodation mentioned by Sangeeta is a correct reaction to the language policy followed in India. Due to this policy, India stands in unity with states having different languages. Had India not followed the policy of accommodation, several states could have proposed separation from the country.

8. The distinguishing feature of a federal government is:

  1. The national government gives some powers to the provincial governments.
  2. Power is distributed among the legislature, executive and judiciary.
  3. Elected officials exercise supreme power in the government.
  4. Governmental power is divided between different levels of government

Answer.

d. Governmental power is divided between different levels of government

9. A few subjects in various Lists of the Indian Constitution are given here. Group them under the Union, State and Concurrent Lists as provided in the table below.

  1. Defence
  2. Police
  3. Agriculture
  4. Education
  5. Banking
  6. Forests
  7. Communications
  8. Trade
  9. Marriages
Union List
State List
Concurrent List

Answer.

Union ListDefenceCommunicationsBanking
State ListPoliceAgricultureTrade
Concurrent ListEducationForestsMarriages

10. Examine the following pairs that give the level of government in India and the powers of the government at that level to make laws on the subjects mentioned against each. Which of the following pairs is not correctly matched?

State governmentState List
Central governmentUnion List
Central and State governmentsConcurrent List
Local governmentsResiduary powers

Answer.

Local governmentsResiduary powers

11.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-IList-II
Union of IndiaPrime Minister
StateSarpanch
Municipal CorporationGovernor
Gram PanchayatMayor

Answer.

List-IList-II
Union of IndiaPrime Minister
StateGovernor
Municipal CorporationMayor
Gram PanchayatSarpanch

12. Consider the following two statements.

  1. In a federation, the powers of the federal and provincial governments are clearly demarcated.
  2. India is a federation because the powers of the Union and State Governments are specified in the Constitution and they have exclusive jurisdiction on their respective subjects.
  3. Sri Lanka is a federation because the country is divided into provinces.
  4. India is no longer a federation because some powers of the States have been devolved to the local government bodies.

Which of the statements given above are correct?

  1. A, B and C
  2. A, C and D
  3. A and B only
  4. B and C only

Answer.

(c) A and B only

Federalism Summary || what we learn in Class 10 Civics Chapter 2 – Federalism

Chapter 2 of NCERT Social Science Civics textbook – Democratic Politics-II will introduce students to federalism, which is a power-sharing system between two or more levels of the government. In India, federalism exists. The power is divided amongst three levels – union government, state government and local government. Students will learn the basics of federalism in India with special mention to decentralisation. The local government called the ‘Panchayati Raj’ will be discussed.

The students will also get to know about the following topics:

  1. What is federalism?
  2. What makes India a federal country?
  3. How is federalism practised?

a. Language policy

b. Centre-State relation

4.  Decentralisation in India

Leave a Comment

Your email address will not be published.

ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22