Rbse Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Exercise Questions ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 10

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air.

Solution:

Land- Train, Bus

Water- Ship, Boat

Air- Helicopter, Aeroplane

2. Fill in the blanks:

(i) One metre is ______________ cm.

(ii) Five kilometre is ______________ m.

(iii) Motion of a child on a swing is ______________.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ______________.

(v) Motion of wheel of a bicycle is______________.

Solution:

(i) One metre is 100 cm.

(ii) Five kilometre is 5000 m.

(iii) Motion of a child on a swing is periodic.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is periodic.

(v) Motion of the wheel of a bicycle is circular.

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 10

Solution:

Pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length because it varies from person to person.

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude: 1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre.

Solution:

1 millimetre, 1 centimetre, 1 metre, 1 kilometre

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.

Solution:

1.65= 165 cm = 1650 mm

6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance into km.

Solution:

1km = 1000 m

Hence 3250 m = 3.25 kms

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?

Solution:

Length of needle = 33.1 – 3 = 30.1 cm

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.

Solution:

Similarities – The blades of a fan and the wheels of a bicycle shows circular motion

Differences- Bicycle move in rectilinear motion, but the fan does not move in rectilinear motion.

9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with such a tape?

Solution:

An elastic measuring tape will not give accurate measurement as it stretches in length and reduces in size when stretched. When we express measurement taken with elastic tape, we have to tell whether the tape was stretched. If yes, how much. Hence it is very difficult to tell the measurement taken from an elastic tape.

10. Give two examples of periodic motion.

Solution:

a) A needle of a sewing machine

b) Pendulum

Important topics covered in ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

  • story of transport
  • how wide is this desk?
  • some measurements
  • standard units of measurements
  • correct measurement of length
  • measuring the length of a curved line
  • moving things around us
  • types of motion

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22 Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires