Rbse Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 7 Exercise Questions ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 7

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Solution:

a) Roots absorbs water and minerals from the soil.

b) Stem holds the plant upright.

c) Stems conduct water to the leaves.

d) The number of petals and stamens in a flower may not be always equal.

e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate.

f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3

Solution:

a)

Leaf
ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 7

b)

tap root

c)

ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 7

3. Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Solution:

Yes, lauki (gourd) plant needs support. It is a climber.

4. What is the function of a stem?

Solution:

Following are the functions of a stem

  • Stem holds the plant upright.
  • Stems conduct water to the leaves.
  • Stems conduct food from leaves to other parts of the plant.

5. Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose

Solution:

Tulsi, China rose and coriander have reticulate venation.

6. If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 7

Solution:

If a plant has fibrous root, its leaves have parallel venation.

7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Solution:

If a plant has leaves with reticulate venation, it will have tap root.

8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Solution:

Yes it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper.

9. What are the parts of a flower?

Solution:

a) Sepals

b) Petals

c) Stamens

d) Pistil

10. From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Solution:

The plants which have flowers are grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan (flowers lie inside its fruits), mango, jamun, guava, Pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

11. Name the part of plant which produces food. Name the process.

Solution:

Leaves produce food through a process called as Photosynthesis.

12. In which part of a flower, you will find the ovary?

Solution:

Ovary is found in the lowermost and swollen part of the pistil.

13. Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.

Solution:

Plants with joined sepals- Datura and cotton

Plants with separate sepals- Rose and Lotus

etsbuy also has some of the best subject experts who can guide students to learn the subject. The Chapter and the topics are presented in an easy, detailed and conceptual manner. The progress that each student makes is measured or monitored. Regular feedback is provided after assessing the performance of the students. etsbuy also provides ncert Solutions for all the classes and subjects of CBSE syllabus. To get access to all the study material we provide, download etsbuy Learning App.

Important topics covered in ncert Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

  • Herbs, shrubs and trees
  • Stem
  • Leaf
  • Root
  • Flower
  • Venation

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22
ट्रेन के बीच में ही AC कोच क्यों लगाए जाते हैं? गर्मी में लू लगने से बचाव करेंगे यह खाद्य पदार्थ, आज ही खाना करें शुरू Rbse books for class 1 to 12 hindi medium 2021-22 Patio umbrellas sold at Costco recalled after reports of fires